Storken i Bohuslän (uppdaterad 21 mars 2010)

Information om den vita storken som övervintrade i Bohuslän. Stork i BohuslänSista observationen av den vita storken är från den 3 mars. Storken har förmodligen dragit till södra Norge, där den har visat sig från den 7 mars.
Den vita stork som dök upp på Mollön i mitten av augusti förra året har blivit en riktig långstannare i Bohuslän. Den är fortfarande kvar och den som vill se storken nu kan åka ut till Ellös. Den har valt att övervintra denna kalla vinter kring sopsorteringsstationen Månsemyr strax öster om samhället och där är den en daglig gäst.Storken upptäcktes den 18 augusti vid Mollön utanför Uddevalla. Den vita storken ses inte så ofta hos oss men någon kringströvande individ rastar ändå i landskapet nästan årligen.
 
Storken är inte ringmärkt och kommer därmed inte från det skånska storkprojektet utan har antagligen kommit in från Danmark eller någon annanstans.
 
Storken befann sig på Mollön fram till den 20 augusti då den tog höjd och flög norrut. Den återupptäcktes på kvällen den 21 augusti vid Färlevfjorden i Munkedal. Här stannade den till den 23 augusti då den lämnade ett lagårdstak och flög norrut. Den observerades senare i Dingle vid 12-tiden med kurs mot norr. Storken rapporteras vara tillbaka i Färlevfjorden kvällen den 26 augusti och var fortfarande på plats i slutet på augusti.
 
Från Dalsland rapporteras också en vit stork vid Ör, vilken upptäcktes den 12 augusti och sågs där till och med den 16 augusti. Den sågs (fotograferades även) dagen därpå vid Bergs mader, men observerades inte där den 18 augusti.

Nyhetsarkiv