Gåsgamen som upptäcktes i Göteborg i somras kommer inte att släppas i Sverige.

Nu börjar det hända saker för gamens räkning. Alla papper som exporttillstånd med Citespapper är klara och motsvarande papper i Kroatien är klara.Fågeln kommer att flygas i förhoppningsvis nästa vecka till Zagreb i Kroatien. Gamen skall dock veterinärbesiktas innan den skickas iväg.Om det fortfarande finns ett intresse att se gamen så går det bra att få se den sittande i en stor voljär genom spegelglas. Fotograferingsmöjligheterna är dock något begränsade då man får plåta genom glas. Vi vill dock att man förhandsanmäler sig på tel: 0720-042272. Dagar som är aktuella är torsdag 23 aug till och med söndag 26 aug.Det senaste budet är att flyga hem fågeln till Kroatien.- Vi tycker att det är det bästa alternativet, säger Tommy Järås på Fågelcentralen där fågeln vilar upp. Det var den 16 juni som den trötta och undernärda ungfågeln hittades i några fårstallar i Tuve på Hisingen. Därefter transporterades den till Fågelcentralen och sedan dess har spekulationerna gått om när, var och hur den kommer att släppas. – Det är många som har haft synpunkter på hur vi ska göra med fågeln, och så blir det ofta när man tar hand om en såpass sällsynt art, säger Tommy Järås.
Arten som normalt sett har sitt utbredningsområde i södra Europa, Afrika och Asien har setts två gånger tidigare i Sverige, 1986 i Skåne och 2000 i Södermanland.Och alla de som väntat på att få ett nytt bohus-kryss får vänta ett tag till…

Nyhetsarkiv