Studiebesök Grosshamn!

I söndags besökte Sotenäsets nystartade mullegrupp under ledning av bl.a. Kristina Sjölin ringmärkningen i Grosshamn. Ca 40 sexåringar med ledare gick den vackra vägen dit ner, där de fick se vad vi håller på med på mornarna maj. En Trädgårdsångare och en Koltrasthona som nyss fångats och ringmärkts visades upp och barnen tittade nyfiket på ringarna som blänkte i solen. Peder Kinberg som hjälpte till med fångsten idag spelade upp koltrastens sång så att alla skulle minnas hur den låter. Barnen fick även komma in i labbet och se de pyttesmå ringarna, vågen och annan utrustning för ringmärkning. Vid ett av fångstnäten fick de höra hur man sköter fångsten, hur fåglarna fastnar och hur man plockar ur dem. Nu kom Peder fram och visade en nyfångad Härmsångare. Det röda gapet är iögonfallande för arten och barnen lyssnade fascinerat när vi berättade att just denna fågel nyss kommit till Sverige från Afrika. Barnen som nu var uppdelade på tre grupper fick stå på lite avstånd från näten så de inte fastnade. Inget slår att själv få känna med fingrarna, men ibland får man nöja sig med att ”bara” känna med ögonen. Efter barnen fikat och när skattjakten var avklarad följde de med Jan till Sjöboden vid stranden. Där fick de titta på ejdrar i tubkikaren. De som ville fick gå in i sjöboden som BohOF har modifierat till ett vindskydd för fågelskådare. Genom luckorna i västra väggen ser man havsfåglarna i tubkikaren när de passerar förbi öarna utanför. Inne i boden finns en ny informationstavla som BohOF satt upp. Tavlan beskriver i ord och bild vilka arter som man brukar se och vad öarna och märkena väster om sjöboden heter. Nu var alla jätte hungriga så det var dags för korvgrillning i lä bakom boningshuset.
 

Nyhetsarkiv