Svartbrynad albatross åter i Bohuslänska vatten utanför Grosshamn!

Igår, tisdag, den 3:e oktober såg väderförhållandena bra ut för havsfågel längs med vår kust varpå flera fågelskådare drog till vindskyddet i Grosshamn för att havsfågelskåda. Vädret var relativt klart med en vind på 15-19 m/s från sydväst. Klockan 12.24 ropar Per Wohlin: Albatross! Han hade då upptäckt undersidan på en svartbrynad albatross i riktning norrut mot Väderöbod från Grosshamn sett som sakta sträckte söderut. Uppståndelse uppstod genast i vindskyddet då resterande fågelskådare försökte få in albatrossen. Den svartbrynade albatrossen passerade på ca 700-900 meters håll utanför gömslet. Skådarna fick njuta av denna praktobs under ca 6-7 minuter och glädjen var total. När alla skådare på plats hade fått in fågeln i kikarna åkte kamerorna upp och det smattrade vilt i vindskyddet. Larm gick ut både på lokallarm samt Bird Alarm för att fler skulle få chansen att ta sig till kusten och få en chans att se denna mångas drömobs. När larmen hade gått iväg var adrenalinpåslaget högt och fågelskådarna började prata om vad som verkligen hade hänt och studerade korten. Mobilerna började ringa och pipa med gratulationer och frågor om mer information samt efter kort.
 
Ifjol sågs även då en svartbrynad albatross som först upptäcktes av Stefan Mattsson på Klädesholmarna. Albatrossen återupptäcktes ett par veckor senare den 28:e september av Per Wohlin och Stefan Mattsson vid Grosshamn, fågeln sågs även av Per dagen därpå.
 
Två fjällabbar (en mörk fas och en ljus fas), ett tiotal storlabbar, en stormfågel, en tretåig mås, mellan 400-500 havssulor och en pilgrimsfalk var andra roliga observationer som förgyllde dagen. Gårdagens fågel upptäcktes igen utanför Skånes kust idag, onsdag, den 4:e oktober. Förhoppningsvis är den kvar i svenska vatten även imorgon och upptäcks igen någonstans utmed kusten.

Nyhetsarkiv