Artrallyt 2018

Vi var totalt 5 lag och vinnarna, laget Hökögonen, Hans Petersson, Lars Viktorsson, Peter Backman och Samuel Almestål vann med god marginal. 73 – Hökögonen 68 – Var e fåglarna (Andra plats då laget hade sett 4 arter som inget annat lag såg medan Fågeldoktorns hade 3 arter) 68 – Fågeldoktorns 60 – Sotenäs 55 – Nolhottarna Totalt 94 arter I fjol så hade det vinnande laget 68 arter och vi hade totalt 99 arter. Hökögonen började på Kråkudden, sen Torslandaviken med närliggande lokaler och sen upp mot Uddevalla. På Kråkudden fick de en förbiflygande svartnäbbad islom som flög nära. En toppenobs! Sotenäs laget hittade på förmiddagen en tretåig hackspett bland träden i Binghult, Dingle, som de även fick bild på. De berättade även att de avnjöt deras lunch inomhus i Kungshamn. Nolhottarna höll till i Tanumshedes kommun samt Strömstads kommun och hade svarthätta, berguv samt morkulla. Fågeldoktorns lag körde nästan samma rutt som Var e fåglarna men tvärtom. Vi hade inte exakt samma arter men hamnade också på 68 arter. I Uddevalla hamn hittade dem en stjärtand. Var e fåglarna började 07:30 på Hogarna. Perra och jag stod strax innan och hoppades att de snart skulle komma då vår sparvuggla satt och tutade. Vi stod sen alla 4 i mörkret och väntade på ljuset och fåglarna som ska komma och äta vid fågelbordet. Vi står och gissar vilken art som blir nästa. Jag tror på koltrasten och det blev det! Vi börjar se hur ljuset tränger igenom skogen, jag öppnar fönstret och lyssnar och då får vi en förbiflygande korp. Entitan kom och strax efter våra två nötkråkor. Sedan fick vi in våra två andra målarter; talltita och tofsmes. Efter att vi tagit några andra fågelbordsarter åkte vi till Stenshult. Där vi fick se födosökande gråsiska och grönfink. Tyvärr ingen varfågel satt i sitt vanliga träd. När vi skulle lämna platsen fick Perra syn på en förbiflygande spillkråka, och det kom en till och sen en till. Så det blev totalt tre stycken som flög förbi oss. Vassbo och Funneshultsjön var frusna. Det var vindstilla, igår var det +6 grader och nu -3 grader. Vi tog motorvägen mot Stenungssund där vi fick ringduvor och tamduvor. Vid Sundet fick vi se smådopping, ejder, gräsand och småskrake. Därefter gled vi vidare till Jordhammarsviken där vi fick se fiskmås, skrattmås, skäggdopping, salskrake, knölsvan och sångsvan. Peter hittar kungsfiskaren som brukar vara där och som vi hade hoppats på men ändå inte vågats hoppas på då den är lite svårsedd. Forsärlan som varit i trakterna lyste med sin frånvaro tyvärr. Vi åkte mot Uddevalla igen och i Ljungskile svängde vi av och åkte kustvägen. I Ulvesund fick Perra syn på pilgrimsfalken som satt på masten, där vi har sett den förut, sedan fortsatte vi norrut med korta effektiva stopp som gav oss bl a storskrake, grågås, kanadagås och en alfågelhanne. Fjällvråken som setts vid Råssbyn upp mot Sundsängar ville inte visa sig idag. Via ett fågelbord i Buslätt åkte vi in till Uddevalla och besökte där ett flertal ställen där vi trodde på fågel. Vi fick ett antal arter på varje stopp utom på Kenneths fågelmatning där sidensvansen skulle vara, men den kanske Kenneth jagat iväg? Efter steglits, turkduva, stenknäck m fl lämnade vi Uddevalla för att åka till Munkedal. Vid bruket fick vi se tre krickor som brukar finnas där vintertid. Från Håby till Ramsvikslandet trodde vi att vi kunde få ytterligare chans på varfågel, men gick bet på den. På ön började vi leta fågel vid Tångevik och vi fick se tobisgrissla, svärta och skärsnäppa så vi var nöjda. Förväntansfulla över ett flyt som vi tyckte att vi hade, gled vi mot Grosshamn. Vid den täta träddungen stannade vi och lyssnade efter kungsfågel men det var tyst! Eftersom det inte blåste så mycket, även om det har ökat under dagen, stod vi utanför vindskyddet på Grosshamn. Många människor var ute och gick och ville gärna prata och frågade vad vi såg för fågel? Till de flesta sa vi att idag var det tävling om att hitta flest fågelarter i Bohuslän. Vi trodde att vi skulle få se toppskarv och sjöorre och så blev det. Det blev även en art som vi saknade, björktrast, som gick och födosökte vid vita huset. Efter Grosshamn styrde vi mot Haby bukt där vi gick söderut från parkeringen för att titta ut mot havet. Vi fick 4 smålom, 2 storlom, 2 sillgrisslor, 5 tretåig mås och sen äntligen en skärpiplärka! Var klockan med oss eller mot oss? Vi ville åka till Arturssons matning i Kungshamn som tidigare gett oss mycket fågel, men vi hade lite ont om tid så vi tvekar men till slut åkte vi dit ändå. Inne i Kungshamn håller Perra på köra på en vägrefug då han hittade 4 starar på ett tak, men det gick såklart bra. På matningen hittade vi tyvärr inga nya rallykryss. Vi tog sikte mot Håby rasta där vi skulle samlas för genomgången och det blev fem minuter till godo. Nöjda och glada stegade vi in och visste att vi hade slagit vårt personliga lagrekord. Vi tävlar mest mot våra egna tidigare antal och vi har nu varit med i flera år. Första året gav inte så många arter men en lagkamrat kryssade flera arter så vi hade det skoj och har det fortfarande även om ingen av oss får kryssa på artrallydagen längre. På plats åt vi mat och hade en trevlig artgenomgång som Lars Viktorsson höll i och med mig vid datorn så alla kunde se i realtid hur det gick. Välkommen att hänga på nästa år, det är mycket trevligt och gör det som en kul grej, man bestämmer själva i laget hur man vill tävla
 
Text: Sussie Carlström
 

Nyhetsarkiv