Svartvingad glada på besök

Uddevallaskådaren Jörgen Olsson hade just svängt av gamla E6:an vid Gerum, söder om Tanumshede, och körde västerut på vägen mot Tegneby. Plötsligt kommer en mycket ljus rovfågel flygande. Första intrycket var en gammal hane av stäpphök, men den var mindre och hade andra proportioner: en svartvingad glada! Fågeln rörde sig fram och tillbaka över fälten, och satte sig då och då på stolpar och i träd. Jörgen ringde andra skådare och larmet spreds snabbt. Inom kort hade flera skådare anlänt, som alla fick se gladan, om än på lite avstånd. När detta skrivs vid tretiden har fågeln varit på plats i mer än fyra timmar och har setts av minst 50 skådare. Detta är andra gången arten påträffats i Bohuslän, och sannolikt det tionde fyndet i landet.

Text: Ingemar Åhlund

PS: Bohusläns första exemplar av denna raritet sågs vid Hjälmvik, Stala på Orust den 12 april 2017.

Foto: Lennart Hermansson

Nyhetsarkiv