Biätare eller grillkorv?

Äntligen kom sommaren tillbaka efter en rekordkall julimånad. Med temperaturer över 28 grader C, går tankarna till medelhavsklimat, och kanske kompensation för inställda charterresor till Kreta, Rhodos och Mallorca. Med blåkråkor, biätare och rödfalkar svävande i luften.

Kanske hade Jörgen Olsson något sådant i tankarna, när han måndag 10 augusti tog en kvällspromenad på militärens nedlagda skjutfält på Bulid , som ligger strax norr om  Uddevalla tätort. Hursomhelst med det, efter en kortare promenad ut på skjutfältet (som efter vårens omfattande rensning och avsökning av gammal ammunition skall vara säkert att bevista) hörde han det typiska lätet av: Just det Biätare!

Över fältet svävade en biätare under födosök!  Jörgen larmar ut den på Bohusappen och jag hör telefonen plinga. En biätare på hösten på västkusten (ses ibland på Öland och Skåne , men då främst i maj) är riktigt ”kvällsgodis”.

Jag drar direkt, tänker jag! Men jag står ju vid grillen och grillar korv till barnbarnens kvällsmat. Så jag får ”bita ihop” , och hoppas att fågeln håller sig kvar tills barnmagarna är mätta och goa. Man vill ju inte bli ”diskvalificerad” som morfar!

Till slut kommer jag loss och anländer till Bulid en och en halv timme efter larmet. Möts på fältet av nöjda skådare på väg hem, och fågeln verkar vara kvar. Så det blir ett lyckligt slut ändå för mig och några till. Biätaren sitter exponerad på en gren i en trädkrona på hyggligt avstånd.

Svartvingad glada vid Gerum, rosenstare på Mollön, och nu biätare på Bulid. Så vem sörjer Kreta och Mallorca?

Vid pennan: Kenneth Johansson

Foto: Kenneth Johansson (tack till dig som lånade ut tuben för mobilfoto).

Nyhetsarkiv