Bohusläns Artrally

Tidigt varje år har vi ett artrally i landskapet, 2025 är det lördag 1 februari.
Inga förkunskaper behövs. Man kan leta arter för att jämföra med sitt egna lagets antal arter från år till år, eller tävla mot andra lag. Man ska hitta så många olika arter som det går under en heldag.Vi genomför detta lagvis och det är obligatorisk närvaro på artgenomgången på Rasta i Håby, Munkedal. Hela dagen är en social aktivitet. Först med sitt egna lag där man är mån om att alla ska se alla arter och sedan träffas man på Håby och pratar med deltagare från andra lag.

Tider:
Starten är valfri från kl 00:00. Några letar ugglor, några transporterar sig när det är mörkt och några tar sig inte ut förrän det ljusnat. Det är valfritt.
Jakten på arterna slutar kl 16:00 inne på Håby Rasta (ej på parkeringen).

Vid sen ankomst dras det av en art per minut.
För den som vill finns det möjlighet att köpa fika eller mat.

Artgenomgång börjar 16:30 och slutar ca 17:00.

Då milantalet kan vara avgörande så nollställer ni trippmätaren vid start.

Regler:

Flest arter vinner!

Vid samma antal arter vinner det laget som har flest antal arter som inget annat lag har. Skulle det vara samma antal på de unika arter så är det laget som har kört minst antal mil som vinner.

Laguppställning:

Laget ska bestå av minst 3 personer och max 5 personer.

 

För att en fågel får räknas:

Vid lag med 3 personer måste minst 2 se/höra fågeln.

Lag med 4 personer måste minst 3 se/höra fågeln.

Lag med 5 personer måste minst 4 se eller höra fågeln för att den ska räknas.

Det behöver inte vara samma individ som alla ska se eller höra. Om någon ser t ex en nötskrika kl 09:00 och sedan övriga deltagare ser en annan individ kl 12:00 så får den räknas.

Om laget inte är komplett, så får de arter som ses, inte räknas.

Döda individer, spår i snön och spår av spillning räknas inte.

 

Hjälpmedel:

Det är inte tillåtet att spela upp fågelläten för att locka fram fåglar. Artbestämning av en fågel måste deltagarna i laget göra så det är inte okej med att appen Merlin säger att det är en viss art som hörs. Ni kan använda appen som hjälpmedel men deltagarna ska själva höra fågeln.

Larmarter:

De arter som kan vara av intresse för övriga deltagare på Artrallyt ska larmas ut precis som ni hade gjort om det inte vore artrally, på antingen ”Bohusskådarna” (Whats app) eller i någon av grupperna ”Fåglar i Bohuslän” eller ”Bohuslarm” (Band). Har ingen i laget ovanstående tar ni kontakt med någon i de andra lagen eller Jörgen så larmar dem ut fågeln.

Artgenomgång:

Kl 16:30 börjar vi artgenomgången genom att lag för lag, presenterar sina lagmedlemmar med namn och sedan kort vilken rutt som laget har kört under dagen. När alla lagen har presenterat sig går vi igenom art för art på ett dokument på väggen, där en ur laget kommer att ropa om de har sett arten eller inte. Dokumentet uppdateras hela tiden och det är lätt att följa med.

Det lag som har flest arter vinner vandringspokalen.

Foto:

BohOF önskar få ett foto från varje lag senast klockan 12:00 för att lägga ut på sociala medier och senare kanske användas i samband med BohOF:s artrally i t ex programblad. Det kan vara en bild på laget, en vy, en fågel eller vad ni vill. Skicka bilden till Sussie Carlström på 0736-90 41 60.

Det lag som har flest arter vinner vandringspokalen. Lycka till!

För 2025 års artrally ska anmälan ske senast 30/1 till Jörgen Olsson 070-305 06 95.

Fotot är på laget ”Forskallarna” som vann 2024