IBA-områden

IBA – Important Bird and Biodiversity Areas – är ett världsomspännande nätverk av naturområden som BirdLife International vill skydda för fåglarnas skull. IBA-konceptet har sin grund i EU:s fågeldirektiv, där det står att ”Medlemsstater ska klassificera de viktigaste områdena som SPA (Special Protection Areas).” BirdLife International har tagit på sitt ansvar att hjälpa myndigheter genom att peka ut de platser eller områden som har störst betydelse för att bevara våra fågelpopulationer nationellt och internationellt. Det är dock först när IBA-områden ”uppgraderas” av myndigheter till att ingå som SPA i EU:s Natura 2000-nätverk eller avsätts som naturreservat, nationalpark eller liknande som skyddet blir juridiskt bindande.

I Sverige finns för närvarande 84 IBA-områden, därav tre i Bohuslän: Torslandaviken, Stigfjorden och Väderöarna. BohOF har dessutom föreslagit Kosterhavet och Soteskär som IBA-områden; det kan dessutom finnas fler områden som uppfyller IBA-kriterierna.

Väderöarna är en av landets västligaste ögrupper belägen en dryg mil VSV om Fjällbacka och isolerad från fastlandet av Väderöfjorden. Väderöarna består av två grupper med totalt flera hundra holmar och skär. Området är skyddat som naturreservat sedan 2011, men det är också ett IBA-område, utpekat av BirdLife International 2007. Länsstyrelsen har föreslagit att Väderöarna ska klassas som SPA-område, ärendet ligger just nu hos regeringen för beslut.

Väderöarna har särskilt stor betydelse för häckande toppskarv, tobisgrissla, kustlabb, havstrut, silltrut, fisktärna och vitkindad gås, liksom för rastande och övervintrande skärsnäppa, ejder, sjöorre och toppskarv.

IBA-området benämnt Stigfjorden består av fjordarna och kilarna mellan Orust och Tjörn och utpekades av BirdLife International år 2000. Området var då redan med listan över våtmarker som anses ha stor internationell betydelse enligt Ramsarkonventionen och dessutom klassat som SPA-område. Större delen av området är naturreservat.

Under vår och höst gör den rika produktionen i vattnet och på strandängarna området till näringsplats för tusentals änder, gäss, svanar och vadarfåglar. Särskilt stor betydelse har området för rastande och övervintrande knölsvan, knipa och svarthakedopping, liksom häckande berguv.

Torslandaviken (också benämnt Torsviken) delas mellan Bohuslän och Västergötland. Området utpekades av BirdLife International år 2007. Det var då redan utsett till SPA-område år 2000. Torslandaviken är en välkänd gammal, nu invallad, havsvik i mynningen av Göta Älv. Lokalen anses vara Göteborgsregionens främsta fågellokal under alla årstider. Vid utpekandet var det framför allt förekomsten av rastande och övervintrande sångsvan och salskrake som var avgörande.

Mer om IBA och skyddade områden återfinns på https://birdlife.se/fagelskydd/iba/ och https://skyddadnatur.naturvardsverket.se samt i Vår Fågelvärld nr 2 2024.

Fotnot. Natura 2000 är ett nätverk av utpekade områden med höga naturvärden inom EU. Målet med nätverket är att hejda utrotningen av vilda djur och växter, samt att och hindra att deras livsmiljöer förstörs. Nätverket är en av hörnstenarna i EU:s arbete med att bevara biologisk mångfald. Alla medlemsländer har ansvar att peka ut representativa områden för fåglar som är angivna i EUs fågeldirektiv (SPA) och för naturtyper och arter som är angivna i EU:s art- och habitatdirektiv (SCI/SAC). Genom utpekandet åtar sig länderna att långsiktigt bevara de utpekade naturvärdena i områdena.