Rosenmås åter i Bohuslän

För 19 år sedan landade den på Mollön. Nu har rosenmåsen synts igen.Två gånger om till och med.Den 20 januari 1993 gick larmet. En rosenmås hade setts på Mollön utanför Uddevalla och dit skyndade mängder av förväntansfulla skådare.Arten som normalt sett håller till i packisbältet norr om Sibirien, hade blåst in till den svenska västkusten och hamnade då på Mollön en blåsig vinterdag.Senaste gången arten sågs i Bohuslän var på Koster 2006, men i mellandagarna var det dags igen.Först sågs en ungfågel vid hamnen på Öckerö på juldagen och några dagar senare upptäckte tre skådare en vuxen fågel som sträckte söderut vid Vedholmen utanför Käringön.Det var troligen samma fågel som återupptäcktes vid Kråkudden på Hönö några timmar senare och som ännu flera fågelskådare fick tillfälle att njuta av.Den unga rosenmåsen på Öckerö har även varit synlig till och från efter nyår.

Nyhetsarkiv