Vitstjärnig blåhake

En vitstjärnig blåhake sitter i vassen i Ljungskileviken och sjunger sedan den 7 juni.

Blåhake är en fjällfågel som bara rastar i våra marker under några veckor i maj men har en underart, vitstjärnig blåhake. Denna underart finns söderut nere på kontinenten men flyttar sakta sitt utbredningsområde norrut.

Den har sedan några år etablerat sig som häckfågel i Skåne och Halland. Första fynd i Bohuslän gjordes under 2020 då ett par vistades från mitten av april till några dagar in i maj vid Tofta kile men någon häckning konstaterades inte. I år finns det en observation i Harestad den 4-5 maj och nu denna i Ljungskileviken. Det finns ju en möjlighet att det är samma individ.

Den vitstjärnige skiljer sig från blåhake på det sätt den heter. Den har en lite vit fläck i det blåa fältet på bröstet. Lättast finner man den om man sätter sig på trappan till den fiskrestaurang som finns vid rastplatsen och sedan med tålamod väntar in den. Den är lite skulkig men har blivit lite mera benägen att visa sig den senaste tiden. Bästa tiden att höra den sjunga är under den ljusa försommarnatten.

Foto & text: Lennart Hermansson

 

Nyhetsarkiv