Tundrasnäppa – första i Bohuslän

Den 31/12-22 på eftermiddagen upptäcktes en tundrasnäppa vid Långetången, Haby, Ramsvikslandet, av mig, Sussie Carlström när jag skådade med Per Wohlin och Peter Nilsson. Detta är första fynd för Bohuslän och bara det tredje fyndet i Sverige. I halv storm och efter att skådat i sex timmar på Grosshamn blev det en tur till Haby, som vi brukar, innan vi lämnade ön. Nere vid Långetången födosökte denna amerikanska tundrasnäppa ihop med 32 skärsnäppor.

Den satte griller i huvudet på oss då den liknar en småsnäppa och det blåste så mycket så det var inte bara vi som hade svårt att stå stilla utan tubkikaren skakade och lämnades den ur sikte en sekund så välte den. Vi försökte ändå filma fågeln genom tuben men det var svårt. Men vi fick några kort trots omständigheterna som sedan kunde studeras för att säkert artbestämmas.

1/1 var vi på plats igen och efter 4 timmars väntan stod fågeln där igen, men var orolig och lyfte och tog en flygtur och sedan ställde sig igen, totalt sett då vid 12-tiden blev det alltså en observation på 10 minuter innan fågeln flög utskärs igen. Men efter cirka en timme kom den tillbaka och födosökte sen under eftermiddagen ihop med skärsnäppor.

Vid besök tänk på att hålla ett bra avstånd till vattenkanten till ”Lagunen” så att fågeln vågar sig dit för att födosöka så att många skådare kan få ta en titt på denna amerikanska besökare innan den väljer att lämna vårt landskap.

Nyhetsarkiv