BirdLife Sverige Riksstämma 2023

Två representanter från BohOF Styrelse, Sussie Carlström och Frida Björkdahl, medverkade på BirdLife Sverige Riksstämma 2023 på Skara konsthotell.

Traditionsenligt började Riksstämman med en seminariedag på fredagen som handlade om skyddad natur. Dagen var blandat med information och grupparbete. Fler önskas att rapportera på artportalen, men rapportera med så hög noggrannhet som möjligt.

Lördag morgon började med gemensam resa till Trandansen som Västra Götalands Län arrangerade, som är värd för hela Riksstämman. Det var fint ljus och tranorna anlände för att äta frukost. I vattnet låg det mycket änder där majoriteten var kricka och bläsand, men det fanns även brunand, stjärtand, skedand och snatterand. Lokalens första grönbena stod på plats och lövsångare sjöng.

Riksstämman startade och efter lite formalia fick vi höra från Ungdomsskådarna vad som är på gång. Kolla gärna på hemsidan www.ungdomsskardarna.birdlife.se

Vi fick info om olika projekt såsom Nordatlantenprojektet, Naturrestaureringslagsprojektet och våtmarksprojektet.

Söndags morgonen började med fågelskådning vid Naturum. Där fick vi bland annat se svarthalsad dopping, gråhakedopping, salskrake och kaspisk trut. Kl 9 började vi med stämmohandlingarna. Det startades med att informera om flera projekt såsom ”vitryggig hackspett Norrland”, ”skräntärna”, ”ängshök”, ”Fågelforskning i Aras, östra Turkiet”, ”Sydliga kärrsnäppan” och Arctic flyways fas II – våtmarkskomplexet Tavvavuoma. Vi fick besked om datum för nästa års riksstämma, innan vi tackade och avslutade med lunch.

 

Nyhetsarkiv