Fågeltornskampen 2023

Det var en kylig morgon för alla fyra lag som deltog. Detta kan också inneburit att det var lite tunt på fågelfronten?! Efter 8 timmars skådning blev det avgjort vem som är det vinnande laget i Bohuslän och det är Mollön i Uddevalla. Grattis!

  1. Mollön 66 arter
  2. Ejgdetjärnet 64 arter
  3. Älje-Porsen 51 arter
  4. Ödsmåls kile 50 arter

 

Mollön-laget bestod av Jörgen Olsson, Sussie Carlstöm, Per Wohlin, Peter Nilsson, Arto Mehtonen och Kurt Dahlberg.

Morgonen brukar vara bäst för fågelsång, då man kan höra sång från Mollön (skogen på kullen) innan trafiken på E6:an börjar och många går promenadvägen utanför tornet. Men det var nog lite för kallt för det var knapert med sång men en rödstjärt hördes. Många sångarna var lös sin frånvaro på artlistan hela dagen. MEN istället kom det några riktiga fina arter. En tärna flög över bukten som visade sig att innan den försvann att det var en silvertärna (senaste obsen på lokalen är 2010). Lite senare fick vi se en brunglada som också värme till lite i kylan. Det var en härlig stämning på plattformen, under hela dagen med allvar om att hitta fågelarter till att det var avslappning och ett skratt utbröt då och då.

De övriga lagen hade också det bra Ejgdetjärnet fick gulärla, skäggmes, vattenrall och smådopping som kändes extra kul. Älje-Porsen hade tjäder som flög förbi och första törnskatan för lokalen för i år. Ödsmåls kile hade som mest intressanta art en svartkråka samt även sex olika rovfåglar, bland annat duvhök.

 

Vi ”tävlar” inte bara i Bohuslän utan det är ju mellan alla fågeltorn i Sverige och ännu större, dvs i både Finland och Danmark. Och i Sverige var det 93 lag anmälda och det vinnande laget var, Hångersudde Hornborgasjön, med 110 arter. Stort grattis till dem också!

Fotografer är:

Mollön Sussie Carlström
Ödsmåls kile Maria Aronsson
Ejgdetjärnet Peter Törnqvist
Älje-Porsen Kenneth Johansson

 

Nyhetsarkiv