Vittrut i centrala Uddevalla

Torsdagen den 27 januari upptäcktes en vittrut vid Agnebergsskolan i Uddevalla. Vittruten är en arktisk art som sällan övervintrar i våra trakter och då är det oftast yngre fåglar som ses. Denna vittrut är inget undantag från den regeln. Truten är född under fjolåret och är nu i januari inne på sitt andra kalenderår, alltså en 2K.Senast arten observerades i Bohuslän (om vi bortser från Kråkudden, Hönö där en och annan har setts under sträck) var i januari 2007 i Trälebergs kile. Senast en Vittrut observerades i Uddevalla kommun var i februari 2006, då i Åsebukten, Forshälla.Fågeln upptäcktes då av samma person som upptäckte den i Uddevalla, nämligen Jan Uddén. Truten kanske blir en långstannare och många fågelskådare har de senaste dagarna dragit till Uddevalla för att kryssa den. Den har skaffat sig vinterrevir kring parkeringsplatsen öster om skolan och här vaktar den oftast från hustaken eller skorstenarna runt omkring.Den har också ärats med en artikel i tidningen Bohuslänningen, 2011-01-29.

Nyhetsarkiv