Ny art för Bohuslän

Plötsligt var den bara där.Isabellastenskvättan som upptäcktes på ett fält utanför Strömstad.Arten blev den 364:e som setts i Bohuslän. Efter en höst utan några megarariteter i Bohuslän slog Värmlandsskådaren Jörgen Persson från Karlstad till ordentligt.Söndagen den 4 november upptäckte han en isabellastenskvätta (Oenanthe isabellina) i Torgonö utanför Strömstad.
– Jag var ute och letade efter hökugglor utan framgång. Skvättan upptäckte jag från bilen när jag var på väg till mina föräldrar som bor utanför Strömstad, berättar Jörgen Persson.En stenskvätta i november gjorde honom förstås nyfiken.Han stannade på Råssö-vägen och såg fågeln flera gånger, både längs vägkanten och uppe vid en gammal gård.- Jag åkte hem och hämtade en kamera och tog några bilder. Sedan la jag ut den på Svalan som obestämd stenskvätta. Jag hade ingen bra litteratur tillgänglig och ville därför inte bestämma fågeln, berättar Jörgen.Karaktärerna på bilderna som låg på Svalan tydde bara på en sak: isabellastenskvätta – en ny art för Bohuslän . Arten häckar från södra Ryssland och Centralasien till norra Pakistan. Den flyttar och övervintrar i Afrika och Indien.Den är en sällsynt gäst i västra Europa och har anträffats i Sverige 13 gånger – Torgonö-fågeln inräknad. Och det är faktiskt första gången som arten rapporteras på västkusten. Öland och Uppland toppar statistiken med tre observationer var.Isabellastenskvättan blev ett nytt livskryss för Jörgen Persson, som bara har sett vanlig stenskvätta i Sverige tidigare. Nu orsakade hans upptäckt höstens största drag i Bohuslän.- Det var jätteroligt att så många andra fick se den också, säger han.

Nyhetsarkiv