Första kommunen i Bohuslän med fynd av 300 fågelarter blev Orust

Efter att blivit helt utan nya arter under 2013 lossnade det rejält under 2014 med hela fyra nya arter för kommunen, och kanske till och med fem då ett fynd av två rastande sibiriska piplärkor vid Kärreberg den 2:a november ligger hos RK för behandling. Först ut blev en hona av vitögd dykand som rastade i Morlanda dammar den 11:e april och som även är en ny art för landskapet, och den upptäcktes på eftermiddagen av Stefan Oscarsson och Owe Hougström. Den hann ses av flera tillresta skådare på kvällen men var till mångas förtret försvunnen morgonen därpå. Exakt en vecka senare  på eftermiddagen den 18:e april var det dags för nästa fynd, denna gången var det en ormörn som skrämdes upp med byte från ett fält i Krabberöd av Stefan Oscarsson. Trots att ormörnen snabbt blev utlarmad var han den ende som säkert kunde säga sig ha sett den. Detta var fynd nummer två för Bohuslän. På kvällen den 25:e maj var det dags igen, strax söder om Måseskär kunde Erik Malm i frisk sydvästlig vind alldeles nära sin båt observera en svartbrynad albatross på kurs norrut, en art han är välbekant med efter sina många resor på sydatlanten där den är vanlig. Även detta var en ny art för landskapet och Sveriges 3:e. Fyra dagar senare på eftermiddagen den 29:e maj kunde Stefan Olsson med familj efter en badutflykt med båt på Kalvöfjorden då de passerade Blekingeskäret utanför Hjälmvik observera ett par rastande nilgäss som dock tog till vingarna och flög västerut. Gässen kunde inte återfinnas, detta var första fyndet norr om Nordre älv. Om de sibiriska piplärkorna som sågs på en stubbåker i Kärreberg av Stefan Avenfors den 2:a november godkänns av raritetskommittén är antalet fågelarter som anträffats i Orusts kommun nu uppe i 302 det skall bli spännande och se om någon ny art upptäcks under 2015 och i så fall vilken det blir! Hela listan finner du här. https://svalan.artdata.slu.se/birds/listor/listor_artlista.asp?year=&kommunkod=1421                                                                                                                     Stefan Oscarsson 20150314

Nyhetsarkiv