Rapport från Härmanö 160501

Årets ”vårliga” tur till Härmanö flyttades från lördagen den sista april till den 1:e maj på grund av en betydligt trevligare väderprognos och det är nog inte många som är missnöjda med det.
  Käringöns sjötaxi hämtade de 12 deltagarna i Tuvesvik denna strålande majmorgon den första vårdagen i år vädermässigt skulle man gott kunna säga, exkursionen följer sedan många år samma rutt med start vid Vadet, första fikat i Lönndalen och sedan vidare centralt på ön där lundar och ängar spanas av efter rastande tättingar, och ungefär vid pass kl 09 nås Stenvik för att därifrån se vad havet kan ge och denna gången skulle det visa sig vara generöst, redan vid 09:40 upptäckte undertecknad en trolig kentsk tärna i nordväst på stadig kurs söderut, snart hade alla fått in den i tuben och total tystnad rådde tills Jörgen Olsson säger det några kanske redan känner? ”det är ju en sandtärna”! Kolla näbben och den korta stjärten, ca 500 meter ut fortsätter den lite måslika tärnan sin stadiga flykt söderut helt ointresserad av de talrika flockarna med fisk och silvertärnor som födosöker i närheten, bara vid ett enda kort tillfälle pekar näbben ner mot vattenytan helt olikt de kentska som ständigt tycks spana efter föda med näbben nedåt, i ungefär tre minuter kan tärnan följas söderut, det fotas, diskuteras och larmas samt jublas i lägret, en lifers för många, sverige och bohuskryss för andra och ny art för Orust och Härmanö!
  Och planenligt vid 10:30 tiden kommer de första rovisarna och några tranor bakom oss och då är det dags att inta Kalvhageberget för rovfågelspaning och även det skulle visa sig vara lyckat med en hona Ängshök på topp, som skruvade alldeles ovanför oss innan den fortsatte mot nordost och hela 10 arter rovfågel och ca 80 arter totalt kunde summeras denna fina första maj. Detta var det tredje fyndet av Sandtärna i Bohuslän, det första gällde en död fågel som hittades vid Hällungen 15/6:e 1940 och det andra så sent som den 18/5:e 2013 av en individ som sträckte syd förbi Hyppeln, Kråkudden på Hönö för att senare landa i Torslandaviken. Detta fyndet får väl anses vara vårexkursionens tyngsta sedan förstafyndet av Skedstork i Bohuslän den 8:e maj 2004.                                                                                                              
 Stefan Oscarsson 20160508

Nyhetsarkiv