Svartvingad glada vid Hjälmviks by på Orust 12 april 2017

Onsdagen den 12:e april 2017 vid 17.30 snåret var Ellen Hansson på väg hem till Holm med sin med sin son när hon plötsligt vid avfarten mot Rossö på väg 178 ser något som hon uppfattar som en uggla ryttla precis vid vägrenen, hon stannar och börjar filma med sin mobil och man kan höra på filmen hur hon frågar sin son om han ser ugglan… Efter en liten stund bestämmer hon sig för att ”googla” och hittar en fågel som stämmer väl in på svartvingad glada! Och därefter ringer hon sin fågelintresserade sambo Per Andersson och hör med honom om han är intresserad av att se fågeln vilket han är, hon ber honom hålla kollen så att den var kvar och kunde därefter möta upp med den nyinköpta tuben som Ellen hade varit hemma och hämtat, lämpligt nog dyker kusinen Jonas Andersson upp och efter en stunds konfererande beslutar de sig för att detta måste vara tillräckligt intressant för ”entusiaster” och valet föll på Thomas Liebig som dock befinner sig i Spanien.
   
Ring Stefan Oscarsson föreslår han vilket också Jonas gör och undertecknad som precis har gått på sitt nattskift blir övertygad om att han skämtar… Det blir till att larma och snabbt bege sig hemåt igen (passerade lokalen vid 16:40) och i höjd med Sundsby på Tjörn ringer Jonas igen och berättar att gladan nyss lämnat sitt träd och flög ner mot Hjälmviks strandängar, fler skådare anländer och sprider ut sig på lämpliga lokaler men mörkret faller snabbt och hoppet över att finna den sjunker snabbt, men i.o.m. att den sågs så nära inpå mörkrets inbrott finns hoppet om att den tagit nattkvist i närheten och flera skådare bestämmer sig nu för att vara på plats när det bräcker till morgonen därpå.   06.00 på skärtorsdagens morgon är de första skådarna på plats denna kyliga och regniga morgon där termometern som sämst visade endast 2 grader plus, 10-12 förhoppningsfulla skådare kämpar över hela södra Orust samtidigt som Hjälmviks by hålls under uppsikt fram till lunchtid då den sista kastar in handduken, märkligt få som kommer kan tyckas med tanke på artens tyngd fast hade det istället varit långfredagens morgon kanske det hade varit fler? Vid 16:30 tiden börjar nya eftersök och vid 18:50 hittar Max Allan Niklasson en härfågel som tröst vid Södra Hjälmvik. Detta var alltså landskapets första fynd av arten och blott det andra på västkusten samt det sjunde fyndet för Sverige och fenologiskt sett det tidigaste.
 
Film och foto av Ellen Hansson.
Text av Stefan Oscarsson. 

Nyhetsarkiv