Första maj på Härmanö

Efter förra årets lyckosamma första-majexkursion med sandtärna och ängshök på topp dök hela 16 förväntansfulla skådare upp på årets dito. 06:30 hämtar John Martinsson den första gruppen vid Tuvesvik och efter ytterligare en vända kunde alla samlas på berget ovanför Vadet, där kunde bland annat pilgrimsfalk och småspov samt tornfalk ses.

Första fikastoppet togs sedvanligt i Lunddalen, där vi kunde räkna in några födosökande trastar samt en rastande trädpiplärka. På väg mot Stenvik sågs en fin hanne ringtrast i Kalvhagen, innan det var dags att se vad havet kunde erbjuda. I den sydostliga vinden blev resultatet ganska klent, men fem stycken sydsträckande brunänder förtjänas att nämnas, även så kustlabb, havssula, toppskarv, smålom och storlom. 

Innan vi tog plats på Kalvhageberget gick promenaden vidare till Grindebacken, där en göktyta spelade, ett steglitspar visade upp sig fint när plötsligt en sträckande stenfalk påminde oss om att man borde ta post på Kalvhageberget för att se om det bjuds på fler rovfåglar.
Väl på berget på kunde ytterligare en stenfalk ses, liksom blå kärrhök, tornfalk, några sparvhökar och tre tranor. När plötsligt Per Wohlin högt ropar ”biätare!”, som sakta sträcker förbi oss på öns insida mot nordost, varpå vilda glädjescener utspelade sig! Livskryss, Sverigekryss, Bohuskryss och Orustkryss blev det för alla förutom en… Efter denna oväntade observationen hände inte så mycket mer, folk började diskutera hemfärden och några hinner även bege sig mot färjan, när undertecknad upptäcker två långvingade rovfåglar med kurs rakt emot oss resterande, brunglador bägge två! Och två samtidigt har inte setts sedan 1978!
Dessa fina arter, bra väder och hela 89 arter totalt gör väl att man knappast vågar välja något annat datum till nästa år?

Vid pennan, Stefan Oscarsson

Nyhetsarkiv