Besök från kontinenten avslutade Ölands-resan

Resenärerna på årets BohOF-resa till Öland missade arter som större skrikörn, ormörn, sommargylling och aftonfalk.
Men fick en glad överraskning som avslutning på resan: en sydnäktergal som ringmärktes och visades upp på Ottenby fågelstation söndagen den 28 maj.

24 maj:
Åtta BohOF-skådare satte sig i en minibuss och lämnade Bohuslän på morgonen den 24 maj. På eftermiddagen nådde gruppen sitt boende på Södra Bruket i Degerhamn och efter att ha bekantat sig med rummen och packat upp bagaget började vårt skådande på den fågelrika ön i Östersjön.
Den första kvällens höjdpunkt var den rastande ägretthägern i Västerstadsviken och det blev starten på en resa där vi totalt såg 140 arter.

25 maj:
Torsdagsmorgonen inleddes med en tur i Norra Lunden och där sjöng flera mindre flugsnappare samtidigt som halsbandsflugsnappar-paret som vanligt höll på med häckningsbestyr runt holk 114.  
Det blev ett nytt besök vid Västerstadsviken och där fanns bland annat flera myrsnäppor, en smalnäbbad simsnäppa, en småsnäppa och en roskarl. Skräntärnan som vi såg i igår kväll var kvar på reveln mitt i viken.
Vid Alby-dammarna träffade vi ett gäng Grebbestads-skådare som stod och tittade på en honfärgad 2K stäpphök som rastade på en stolpe. Höken lyfte så småningom efter att ha blivit trakasserad av en tornfalk. Resans enda årtor simmade i en av dammarna.
Ett besök på Naturbokhandeln hanns också med och vid Stenåsa Camping såg vi en hornuggla som satt i en tall och vaktade sina ungar som låg i boet alldeles i närheten.
På kvällen såg och hörde vi en brandkronad kungsfågel i tallarna vid Näsby och där fick några av oss också se två rosenfinkar som parade sig.

26 maj:
Fredagen innebar en road-trip norrut med ett första stopp vid Kapelludden. Rödspov var en resart som piggade upp, men annars var det inte så mycket att se på lokalen som tidigare producerat så många spännande arter.
Petgärde träsk är i stort sett uttorkat och det var också ganska fågeltomt när vi var där. Rovfågelarter som havsörn, lärkfalk och brun kärrhök jagade dock i träskets närhet och i skogen runt fågeltornet var det gott om sångare. Lokalens stora begivenhet är annars pungmes, men den lyste med sin frånvaro vid vårt besök.
Kvällen avslutades med en grillfest vid Södra Bruket med andra BohOF-medlemmar som var på ön för att skåda. Totalt var vi ett 20-tal personer som njöt av mat och dryck allt medan solen gick ned i den stilla kvällen.

27 maj:
Lördagen tillbringades till stor del på södra Öland. Vid udden sågs både små-, skrän-, silver -, och kentsk tärna och vid Grönhögens träskofabrik fanns som vanligt ett par svart rödstjärt. Ängshök, rapphöna och skäggmes var andra småroliga arter den här dagen. 
På kvällen åkte vi ut till Sebybadet/Gammalsbyören och där vi fick vi oss en liten pulshöjare när en dammsnäppa flög in från norr och landade bland rödbenor. En repris från resan 2014 då vi också hade en dammsnäppa på den här lokalen.

28 maj:
Söndagen inleddes med en grann höksångare som satt och sjöng i en busktopp väster om Karl X:s mur. Ett larm om att en sydnäktergal skulle visas upp på udden 07.40 fick reseledare Kenneth Johansson att stampa lite extra på gasen den dryga halvmilen ned till fågelstationen.
Men det var lugnt, vi hann fram i tid för att få se kontinentens svar på vår egen näktergal innan den släpptes ut i friheten.
Efter någon timmes skådning vid udden åkte vi tillbaka till boendet och städade och packade ur lägenheterna. Sedan väntade lite mer skådning samt lunchbuffé på Skansen i Färjestaden innan en lång bilresa genom Småland och Halland tog vid.
Framåt kvällen var gruppen åter tillbaka där resan startade – i Bohuslän. 

Text: Torbjörn Arvidsson

Nyhetsarkiv