Härmanö 2020 slog nytt rekord

Det är något visst med 1 maj och fågelexkursioner till Härmanö.
I år sågs hela 100 arter – rekord för vårturerna till ön utanför Orust.

Härmanö-exkursionen 2020 bjöd på växlande molnighet, en svag bris och 12-13 grader. Regnet höll sig borta ända till dess att det var dags för gruppens 15 deltagare att packa ihop och gå tillbaka till färjeläget på Gullholmen.
Just den 1 maj verkar vara en riktigt bra dag för fågelskådning bland gullvivor, klipphällar och små ängslyckor på Härmanö.
Den 1 maj 2016 sågs både sandtärna och hona ängshök under motsvarande exkursion, och 1 maj 2017 noterades två bruna glador och en insträckande biätare.
Årets 1 maj-exkursion bjöd på flera godbitar som till exempel en brun glada på nära håll, en svartnäbbad islom, flera blå kärrhökar, ringtrastar och en extremt tidig tornseglare. Den sistnämnda upptäcktes av Peter Nilsson under skådningen på berget vid Kalvhagen.
Fyndet av tornseglare var faktiskt det tidigaste på 2000-talet i Bohuslän norr om Nordre älv. Bara två aprilfynd från Torslandaviken ligger före i statistiken.
– Jag vet att jag har haft tornseglare på Boxviks vette den 7 maj förut, men annars aldrig någon före den 10:e maj. Det här var en riktigt rolig bonus, konstaterade exkursionsledaren Stefan Oscarsson.

Skådardagen blev som sagt lyckad och här är ännu fler godbitar:
Från berget vid Kalvhagen sågs förutom brungladan och seglaren bland annat två tidiga bivråkar, en fjällvråk, fem blåhökar och ett par stenfalkar. Dessutom sträckte brun kärrhök och fiskgjuse över havet väster om Stenvik.
En göktyta på fotoavstånd, en dvärgmås, flera labbar och lommar,rastande alfåglar och nyanlända sångare i varenda buskage var andra trevliga minnen från den här fredagen.

Torbjörn Arvidsson

Nyhetsarkiv