Fjällgås på Ramsvikslandet

Den 12:e juni rapporterades det en bläsgås från långetången/haby bukt med bifogad bild. Vi var en del som tyckte att den såg lurig ut och skulle det inte kunna vara en fjällgås? Per Wholin och Sussie Carlström  åkte ut dan efter på eftersök medan jag kom iväg lite senare. Väl framme så var fågeln dold för mig men Per och Sussie hade sett den en kort stund ute på ett skär och var stärkta i sin tro på fjällgås, spännande!

Vi ville dock se den ordentligt och efter ca 2 timmar (!) Så kom den fram från baksidan skäret och visst var det en fjällgås vi tittade på. Larm gick ut och gåsen är när detta skrivs fortfarande kvar på Ramsvikslandet, nu vid sotenkanalen.

Detta är den första omärkta fjällgås som är inrapporterad i Bohuslän!

(Den allra första var en märkt fågel som rymt från ett finskt projekt och bedömdes därmed som ospontan.)

Tillägg: då det i efterhand konstaterats några karaktärer som kan ifrågasätta en genetiskt ren fjällgås är fågeln i fråga under extra utredning av rrk.

Peter Nilsson

 

Nyhetsarkiv