Ny högsäsong för fågelinfluensa

Övervakningen av fågelinfluensa hos vilda fåglar är ett värdefullt verktyg för att bedöma risken för utbrott hos tamfåglar. Observationer från ornitologer är ovärderliga och SVA (Sveriges veterinärmedicinska anstalt) uppmanar till att fortsätta att rapportera fynd av sjuka eller döda fåglar, särskilt nu när vi går in i högsäsongen för fågelinfluensa.

Det är främst andfåglar som drabbas av fågelinfluensa, men även rovfåglar längre upp i näringskedjan har visat sig ha fågelinfluensa vid analys. Under vår och sommar i år finns några fynd längs Bohuskusten, bland annat en ejder utanför Lysekil och berguvar i norra Bohuslän.

På SVA:s webbplats finns kartor som visar analyserade fåglar och smittade fynd. Där finns också information om hur du ska hantera döda fåglar och ta kontakt med SVA för att rapportera dina fynd.

https://www.sva.se/amnesomraden/smittlage/smittlage-for-fagelinfluensa/

På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om vad som gäller för tamfåglar just nu. Där kan du också få reda på vad det innebär med skyddsnivå 2 i Västra Götaland, som gäller från början av november.

https://jordbruksverket.se/djur/djurskydd-smittskydd-djurhalsa-och-folkhalsa/aktuellt-lage-for-smittsamma-djursjukdomar/fagelinfluensa#h-Smittlagetforfagelinfluensa

Risken för att människor infekteras av de virustyper för fågelinfluensa som är aktuella nu i Europa är liten, men det är ändå viktigt att hantera sjuka eller döda fåglar på ett sittsäkert sätt. På BirdLife Sveriges webbplats finns mer information.

https://birdlife.se/ny-hogsasong-for-fagelinfluensa/

 

Text: Agneta Olsson

Foto: Lars Molander

Nyhetsarkiv