Foto: Anders Melin

Vi inventerar!

Vet du om att föreningen är med i en del fågelinventeringar? Det är till exempel inventering av de arter som BirdLife Sverige har valt ut för inventering. Det har varit både berguv och backsvala de senaste åren. Men det är också inventering av sjöfåglar i Bohuslän, som vi som regional förening samordnar.

 

Just inventeringen av sjöfågel, eller Sjöfågeltaxeringen som den kallas, är en årlig inventering av sjöfåglar för att följa utvecklingen i ett större perspektiv. Den utförs i hela landet och i Götaland gör vi inventeringen under perioden 10-25 maj. Sedan några år inventerar vi från knappt tio olika lokaler, fågeltorn eller punktrutter, varje år.

 

Det finns utrymme både för fler personer som vill medverka och för fler lokaler i landskapet. Metoden är utmärkt att börja med för dig som inte har tidigare vana av inventering och det behöver heller inte vara en fysisk utmaning. Om du ändå är ute och skådar i passande miljöer är det enkelt att notera arter i ett excel-protokoll och sedan skicka in. I protokollet står olika sjöfåglar såklart, men också rovfåglar och vadare.

 

Är du nyfiken och vill veta mer? Ta då kontakt med Jonny Jonsson, som är ansvarig för inventeringar i föreningen. Han kan svara på vilka lokaler som är ”lediga” och förklara hur inventeringen går till. Du hittar hans kontaktuppgifter på fliken Inventering här på BohOF:s webbplats. Här kan du också läsa mer om resultatet från de olika inventeringar föreningen medverkar i.

 

Foto: Anders Melin 

Bildtext: Smalnäbbade simsnäppor i kustvatten.

Nyhetsarkiv