Rapport från riksstämman fredag 22/4 till söndag 24/4

BohOF har varit representerade på BirdLife Sveriges riksstämma av Sussie Carlström och Frida Björkdahl. Riksstämman pågick fredag 22/4 till söndag 24/4 och hölls på Stora Brännbo i Sigtuna med Stockholms Ornitologiska Förening som värd.

På fredagen hölls ett seminarium om våtmarker. Lördag och söndag hölls själva stämman och det blev mycket ”matnyttigt” under dagarna som varvades med trevligt quiz på kvällen samt så erbjöds det exkursioner lördag och söndag morgon för de som var intresserade. Vi deltog på morgonturen till Fysingen, en trevlig våtmark, som bjöd på bland annat årets första hussvala.

Under helgen informerades det bland annat om föreningens arbete med barn och att de har skapat olika naturuppdrag som ligger på www.naturuppdraget.se. Gå gärna in och titta där om ni har barn.

Två representanter från Ungdomsskådarna berättade att de har flera exkursioner samt läger för ungdomar mellan 12–25 år. Eventuellt kan det i framtiden, genom ett samarbete med BohOF, bli ungdomsläger i Bohuslän. Finns det ett intresse av ungdomarna här för att delta i det? Meddela gärna oss om ni vet någon som skulle vara intresserad.

Vidare informerades det om att Falsterbo Bird Show blir av även i år ute på Ljungen, evenemanget anordnas i början på september. Gruppen ”Fåglar inpå knuten” på Facebook är populär och har nu 157.000 medlemmar. Frågan är hur vi kan få fler av dessa som medlemmar i BirdLife då vi ”bara” har 17.000 medlemmar, vi behöver ju bli fler för att bli starkare vid bl.a. remissvar i fågelskyddsfrågor. BirdLifes nya riktlinjer för vindkraftverk togs upp och ett exempel på havsbaserad vindkraft i Östersjön diskuterades.

Information gavs om att driva projekt/söka finansiering och ansökningar. BirdLife Sverige har fått ett bidrag om 13,2 miljoner från postkodslotteriet som är ämnat för ett spännande projekt med sydlig kärrsnäppa, ett samarbete med Nordens Ark. Projektet kommer att pågå under fyra år och kommer troligen att påbörjas på Öland, där flest häckningar idag finns även om de är få. Ägg kommer kläckas i fångenskap och fåglar släpps ut när de är flygga.

Slutligen så pratades det om juridiken i skogen och hur BirdLife ska agera. Sedan var det naturligtvis en del formalia med inval och röstning av motioner.

Mötet avslutades söndag vid lunchtid. BirdLife Sveriges styrelse i samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening utförde ett mycket bra möte under dessa dagar. Stora Brännbo var ett mysigt ställe, fast det var stort och luftigt, och maten får 5 stjärnor!

Text & foto: Sussie Carlström

 

Nyhetsarkiv