Stefan Malm & Sussie Carlström från styrelsen åkte till BirdLife Sverige riksstämma för att representera våra medlemmar i Bohusläns Ornitologiska Förening. Sara Elg från BohOF:s Rrk sitter i BirdLifes valberedning och därmed åkte vi tillsammans till Dalarna där årets riksstämma var.
På vägen upp stannade vi vid flera ställen för att sträcka på benen och intaga lite fika. Första stoppet blev Brosjön i Säffle och där såg vi 31 arter och för en av oss blev det en del årskryss såsom brun kärrhök, skedand, snatterand och buskskvätta. I Leksand innan vi anslöt oss till middagen letade vi tillsammans med några deltagare från andra föreningar efter slaguggla men utan resultat. På konferensanläggningen Moskogen, där vi skulle vara hela helgen, träffade vi representanter från BirdLife och övriga föreningar.
Lördag
Lördag morgon började som vanligt med valfri exkursion och vi alla valde att följa med till Vägskälet som var ett naturreservat med härlig skog som bjöd på hackspettstrumningar, sång av t ex orrar, kungsfågel, järnsparv och gärdsmyg.
Väl tillbaka till Moskogen började stämman och efter lite formaliteter så pratade Daniel Bengtsson om fågelskydd. Förutom vindkraftverk så är solcellsparker nu också aktuellt, vilket BirdLife är positiva till om det inte finns fåglar precis där. Mer positivt är det om solcellerna kan placeras på befintliga tak. Daniel pratade även om jaktfrågor, restaureringar, avverkningar m.m. som BirdLife är engagerad i.
Sen blev det information om att nästan alla regionalföreningar är med i Kedjan nu. Därefter fick vi ta del av verksamhetsberättelsen och årsredovisningen. Ett spännande inlägg i schemat i år var ett digitalt möte med Martin Harper från BirdLife International som pratade om deras globala arbete för fågelskydd. Han nämner även https://datazone.birdlife.org/ där det finns mycket information att hämta.
Efter en jättegod lunch berättade Mia Ericsson om projekten ”Artic Flyways” – ett initiativ för fågellivet i Arktis och projektet sydlig kärrsnäppa ihop med Nordens Ark. Tänk på att om du hittar en färgmärkt kärrsnäppa så ta kontakt med Mia eller någon annan på BirdLife eller rapportera på hemsidan https://sydligkarrsnappa.se/ . Därefter kom valberedningen med förslag på arvoden till ordföranden på 1 basbelopp, f.n. 58.800 kr som antogs av stämman. Som ny styrelseledamot valdes Tomas Axén Haraldsson, Värmdö, in på tre år.
En presentation av Dalarnas Ornitologiska Förening skedde och det är gammal och aktiv förening.
Det var en punkt på schemat gällande rensning i artportalen som togs upp av en person på Riksstämman. Och detta besvarade Per Gustafsson från Nrk (Nationella rapportkommittéen) som arbetar med att ta fram den nationella fågelrapporten i Fågelåret samt sköter samordning och vägledning till landets 29 regionala rapportkommittéer. Per visade statistik på olika saker, t ex hur många fynd som finns med varning och där ligger vi bland de 10 bästa av alla föreningar. Bra jobbat säger vi till vår Rrk.
Lars Leksén presenterade projektet Pilgrimsfalk Sverige. Samma projekt som Fågelcentralen i Kungälv var delaktig i. Första dagen på stämman var nu över och valfritt kunde man få följa med för att se pilgrimsfalk vid bohylla. Lite senare blev det vid kvällens middag blev det utdelning av förtjänstplaketter till fem personer i Dalarnas Ornitologiska Förening.
Söndag
Stämman idag började med genomgång av verksamhetsriktlinjerna. Medlemsavgifterna för 2026 blir oförändrade. Ett förslag på ett organisationsinternt nyhetsbrev visades upp och det blir ett nytt sätt för BirdLife att få ut information till oss föreningar på ett snyggt och lättläst sätt och så har vi har material i tid som vi kan arbeta med och samarbetet mellan oss blir ännu bättre och vi kan lätt informera vidare också till våra medlemmar.
Hugo Karlström och Benjamin Rodling från Ungdomsskådarna (för ungdomar t.om. 25 år) berättade om deras skådning, läger och inventeringar som de har.
Är du ungdom eller känner du någon och som är intresserad av att fotografera?
Glöm inte kommande utställningar i olika Naturum. Det går att skicka in naturfoton som BirdLife Sveriges ungdomskampanj erbjuder till flera Naturum i Sverige. Foto/filmutställning sker på Naturum Ammarnäs, Getterön, Gotland, Ottenby, Store Mosse, Tyresta, Värmland och kanske ännu fler med start i augusti 2025 och fortsätter in i 2026.
Sen tog Niclas Lignell plats på scen för att berätta om fredagens seminarium som gällde naturrestaurering. Anette Barr presenterade lite om hennes arbete i BirdLife Sverige för barn. Det har byggts upp ett nätverk för naturpedagogik med fokus på fåglar som heter NATURLÄNKEN https://naturlanken.birdlife.se/ Nätverket erbjuder kunskap, inspiration och kostnadsfritt material till pedagoger och verksamma inom föreningslivet som arbetar med barn och unga. In och titta!
Via en film fick vi information från Markus Tallroth gällande Naturbutiken som finns fysiskt både i Stenåsa och Ottenby samt som webbutik https://www.naturbutiken.se/ där överskottet i butiken går till fågelskyddsfond, bland annat till ängshöksprojektet på Öland.
Skräntärnaprojektet uppdaterade Ulrik Lötberg oss om där de har fått göra åtgärder för att se varför det inte det inte går så bra för skräntärnan vid en koloni. Bland annat har de skaffat ny övervakningsteknik med kameror för att ha koll dygnet runt om vad som hänt och det visade sig att det var två predatorer, havsörnar och gråtrutar. Nu visar siffror att trenden har vänt och har nu flera kolonier. Sommaren 2024 räknades det till 1017 par från 2016 då det var 565 par. Och 2024 ringmärktes det över 700 individer.
Arne Hegemann pratar om Berguv i Sverige. Varför har vi färre antal än i Tyskland? Arne pratade om att eldöd via telefonstolpar är en anledning att många dör i Sverige och begränsar populationen.
Efter lunch begav vi oss hemåt och vi tackar BirdLife Sverige och alla andra som har deltagit.
Text & foton: Sussie Carlström