Många hökugglor i södra Sverige

I november 2011 dök det upp en hökuggla på Bredfjället.Nu i höst har en hökuggla åter setts på fjället utanför Ljungskile.Och det kan vara en ny invasion på gång – precis som det var hösten 1983. Fler än 20 hökugglor har rapporterats i Götaland och Svealand under hösten 2012. Det börjar likna hösten 1983 då flera hundra hökugglor sågs i södra Sverige och på andra platser i Europa. Det ledde också till en del häckningar i södra och mellersta Sverige under våren 1984.Men om det ska bli en repris på 80-talets invasion så krävs också att födotillgången blir stor under den kommande vintern. Det återstår förstås att se.De allra sydligaste hökugglorna under hösten har det dock inte gått så bra för. En fågel blev trafikdödad i Halmstad och en annan individ fick tas om hand med skadad vinge i Karlskrona.     

Nyhetsarkiv