Utflykt till Härmanö

Det var en fin morgon och efter en kort båttur och promenad till utkiksplatsen vid Vadet så tittade vi ner över våtmarken efter vadare och fick se enkelbeckasin, rödbena och gluttsnäppa. Och helt plötsligt säger Stefan O att han ser en svarthakad buskskvätta. Eftersom vi såg den lite för kort stund och skulle vilja ha den på kort så begav vi oss österut för det såg ut som om fågeln flög åt det hållet. Vi knatade ner till Vadet och när vi stod där nere såg vi den vackra utfärgade hanen sitta på en stengärdsgård lite längre bort. Efter en stund traskade vi vidare igenom natursköna Härmanö och njöt av gullvivor som blommade, ärtsångare, steglits och hämpling som sjöng längs stigen. Vi knallade över bergen så att vi kom ut till havet. Vattnet var lugnt och stilla. Därute fann vi rastande tordmule, smålom och storlom. Förbi flög bl.a. storlom, smålom, svärta, sjöorre, kustlabb samt tobisgrissla. Ovanligt nog kom även en alfågel flygande söderut som flera inte såg då de hade span på en vitnäbbad islom. Allt gick så fort och både alfågeln och den vitnäbbade islommen försvann utan att alla hann se båda arterna. Men det var en underbar känsla att efter 2,5 timme först stå och njuta av svarthakad buskskvätta och nu en vitnäbbad islomJ. Det var tunt med rovfåglar men en stenfalk fick vi ialla fall se.  Vi traskade åter och gick bort mot utkiksplatsen. På vägen dit fick vi njuta av sång från bl.a. törnsångare, rödhake, svartvit flugsnappare, svarthätta, lövsångare, järnsparv och gransångare. Rovfåglarna lyste med sin frånvaro men en 2K hane ringtrast hittades istället och höll oss sällskap tills vi begav oss hemåt. Men innan vi lämnade berget fick vi under ett par timmar se 18 ormvråk och 10 sparvhök som sträckte in över land. Alla deltagare var mycket nöjda och höjdarna denna dag blev som nämnts en svarthakad buskskvätta, vitnäbbad islom och en ringtrast men även sången från många nyanlända fåglar! Jag hoppas vi ses nästa år igen. Vid pennan: Sussie Carlström & foto: Per Wohlin

Nyhetsarkiv