Inventering av svart rödstjärt i Uddevalla

Under 2019 konstaterades fyra häckningar av svart rödstjärt väster om Uddevalla, och intresset har varit stort för arten sedan dess – inte minst därför att en adult hane övervintrade i Norra hamnen.

Tidigt på morgonen 25 april samlades sex entusiastiska inventerare vid Brandt på Fröland, för att försöka hitta några individer i området mellan Fröland och Skansberget, samt Södra hamnen. Per Wohlin och Sussie Carlström hade tagit initiativet till inventeringen, och hade också med sig utrustning för uppspelning av sången. Fröland verkade vara tomt, men norr om Benders huvudbyggnad sjöng en 2K-fågel.

Vid Gamla varvsområdet, den traditionellt säkraste lokalen i staden, föreföll det också tomt, men just som vi skulle lämna området fick Sussie syn på en adult hane. Det visade sig vara en gammal bekant, en adult hane som häckat i området 2018–2019 och fått ut två kullar båda åren. Den här hanen saknar en framtå på vänster fot, varför det med visst besvär går att identifiera honom. Per hade dagen innan gått igenom gamla bilder, och lyckats hitta en från 2016 där kännetecknet gick att urskilja. Fågeln var adult redan då, och är nu alltså inne på åtminstone sitt sjätte levnadsår. Per döpte honom till Old Twotoe…

I Norra hamnen hittades ännu en sjungande 2K hane, men i Södra hamnen var det tomt. Det ska bli spännande att se hur många häckande par vi kan hitta i de här hamn- och industriområdena de närmaste månaderna.

Fotot på svart rödstjärt: Sussie Carlström.

Text och foto: Ingemar Åhlund.

 

Nyhetsarkiv