BohOF:s rapportarkiv digitaliserat

Förvisso ingen purfärsk nyhet men tänkte ändå skriva några rader om det enorma jobb som Rune lagt ner på att digitalisera BohOF:s gamla rapportarkiv.

Det har stått och läsa om detta tidigare i Fåglar i Bohuslän nr 1 2018, då författat av Ingemar Åhlund. Så här skrev Ingemar då;

 

”Under mer än femtio år har skådare rapporterat sina fågelobservationer i Bohuslän, och ända fram till dess att internet började användas för detta ändamål skedde detta naturligtvis med hjälp av pappersrapporter. Med tiden infördes också standardiserade raritetsrapporter, och alla dessa pappersrapporter har lagrats i pärmar som rapportmottagaren haft hand om. Denna hantering blev så småningom överflödig i och med att Kustobsar/Svalan/Artportalen tog över rapporteringen. Rune Hixén tog år 2004 på sig uppgiften att samla ihop alla pärmarna och digitalisera innehållet, och blev klar med detta mastodontprojekt i slutet av november 2016. Fyrtio pärmar med fågelrapporter från 1960-talet och fram till 2007 har skannats och finns nu digitalt tillgängliga; totalt handlar det om 130 pdf-filer (8000-10 000 sidor) samt 42 625 poster i Excel. Rune har också sammanställt ett register för varje pärm och numrerat samtliga rapporter. Originalhandlingarna förvaras nu hos Bohusläns Föreningsarkiv, som finns på Bohusläns museum.”

 

Sammanfattningsvis får föreningen rikta ett stort tack till Rune för detta jättejobb.

 

Vid pennan

Stefan

Nyhetsarkiv