Ålekråkans dag

Bohusläns museum har producerat utställningen Vi fåglar- fåglarnas egen berättelse,

vars syfte är att ge en helbild av fåglars liv och plats i människans värld utifrån fåglarnas perspektiv.

Under denna dag lyfter vi fram Ålekråkan – Storskarven, för att nyansera bilden av just den fågeln.

Hur lever den, vad äter den, hur ser man på storskarven i andra delar av världen, varför väcker den så många känslor hos människor, kan vi hitta sätt att leva tillsammans?

 

Lördag 20 november kl. 12-16

Hörsalen, Bohusläns museum

 

 

Moderator Jan Uddén, biolog och museipedagog, hälsar alla välkomna och presenterar             programmet och ger en introduktion till temadagen.

 

Anders Wirdheim, mångårig fågelskådare, journalist och tidigare informationsansvarig på BirdLife Sverige berättar om Storskarvens historia i Sverige och några andra platser i världen.

 

Martin Emtenäs, naturjournalist, författare, känd från Mitt i naturen: Skarvarnas planet, om människan som art och de två verkligheterna vi lever i – den naturvetenskapliga och vår fantasivärld och hur dessa krockar.

 

Karl Lundström, marinbiologisk forskare på SLU Aqua, Lysekil: Vad äter egentligen Storskarven i Bohuslän?

 

Matti Åhlund, fågelekolog, naturvårdsbiolog på Naturcentrum AB, Stenungsund: Storskarven och toppskarvens förekomst och utveckling i Bohuslän.

 

Ulrika Jansson, konstnär och curator, berättar om The Conference of the Birds, ett nordiskt/ryskt tvärdisciplinärt konstprojekt som belyser den pågående minskningen av många fågelarter. I projektet undersöker konstnärer, forskare och lokala aktörer problem och möjligheter för samexistens mellan fåglar och människor. http://theconferenceofthebirds.net

 

 

Nyhetsarkiv